печать

Маркетинговий розділ бізнес-плану

Маркетинговий розділ, що розкриває передбачувані шляхи розвитку підприємства, займає в структурі бізнес-плану далеко не останнє місце.

Мало вчасно вловити креативну бізнес-ідею, треба знайти шляхи для її здійснення і перетворити її в реальність. Для цього й існує маркетинговий бізнес-план.

Він покликаний показати шляху до збільшення прибутку і відстежити нинішній стан справ у фірмі. Сюди входить прогноз кількісного збуту продукції, цінові категорії, приплив нових покупців, розробка рекламних компаній та багато іншого. Базою для цих розрахунків служать маркетингові дослідження. Вже раніше говорилося, що маркетингові дослідження бувають кількісні та якісні. Одні дозволяють оцінити місткість ринку, інші - пропонують методи альтернативних рішень щодо просування товару на ринку. Ми пропонуємо, тренінг партизанський маркетинг, нові фішки для України.

Маркетинговий розділ бізнес-плану повинен відповісти на ряд питань:

    Який образ потенційного покупця вашого товару - соціальний шар, рівень доходів, моделі поведінки?
    Як ви оцінюєте ваше значення в обраному сегменті ринку?
    Чи буде оголошена війна конкурентам?
    Який передбачуваний чистий дохід від продажів?
    Чи будуть системи знижок і пільг?
    Які канали розповсюдження товарів краще?
    Чи ефективні вжиті заходи щодо просування товарів?
    Чи достатньо фінансується реклама?
    І т.д.

Маркетинговий розділ бізнес-плану включає в себе декілька пунктів

Цілі і стратегії маркетингу
Найперший пункт плану, що задає тон і вказує кінцеву мету. Тут формулюється загальна цільова стратегія підприємства, потім по кожному виду продукції складається детальний план її поширення. Особливий акцент робиться на такі поняття, як асортимент, конкуренція і ринок споживачів. Ці поняття взаємопов'язані, асортимент безпосередньо залежить від потреб клієнтів і упущень конкурентів.  

Ціноутворення
Ціни завжди грунтуються на трьох китах - витратах, попиті
або конкуренції. У першому випадку підприємець визначає вихідну ціну товару з урахуванням витрат, накладних витрат і обслуговування, потім додає бажаний відсоток прибутку. У другому випадку, ціна обчислюється з урахуванням середньої ринкової вартості. У третьому випадку ціна може бути як вище, так і нижче ринкової вартості, залежно від готовності споживачів платити за рахунками.

Окремо слід прорахувати, наскільки ціни допоможуть продукції вийти на ринок; втримають своє місце на ринку в умовах конкуренції;
чи забезпечать прибуток. 

Розподіл і збут продукції тримаються на: транспорті, зберіганні та контактах зі споживачем. Продукція від виробника по каналах збуту відправляється до споживача. Тут необхідно визначити способи збуту, вибрати відповідні канали, встановити годинник роботи і продумати інші деталі. Окремо треба прикинути кількість необхідного персоналу, умови зберігання вашої продукції (при необхідності), транспортування.

Методи стимулювання продажів
Методи стимулювання включають в себе різні рекламні акції, покликані привернути увагу до вашої продукції. Це можуть бути як системи знижок і пільг, так і грамотне оформлення вітрин та рекламних буклетів. Власне, сюди входить реклама, ділові зустрічі та акції всіх видів і напрямків.

Організація післяпродажного обслуговування клієнтів

Сервісне та гарантійне обслуговування клієнтів. Це можуть бути як сервісні центри при магазинах, так і невеликі ремонтні майстерні або ж майстри, що приходять додому клієнта за викликом. Потрібно сервісне обслуговування для установки придбаної техніки, обладнання або ж при ліквідації технічних неполадок. Ваше завдання визначитися з типом набору послуг, його вартістю і якістю. Намітити канали отримання запасних деталей для товару. Також, до післяпродажного обслуговування відноситься і організація служби телефонної техпідтримки.

Реклама
Продумати рекламну компанію, визначитися витратами, зі смаками споживача і згідно з проведеним дослідженням підібрати найбільш підходящий набір рекламних засобів і проектів, покликаний познайомити з вашим товаром і запевнити громадськість, що саме ваша продукція їй просто необхідна.

Формування громадської думки про фірму і товари

Власне, переслідує рекламні завдання. З використанням засобів партизанського маркетингу, таких як соціальні мережі та інші громадські місця, створюється позитивна думка про фірму і її товар. Для цього звертаються і в друковані ЗМІ, і на телебачення, проводять прес-конференції, здійснюють торгові презентації.

Маркетинговий розділ бізнес-плану має бути чітко продуманим, логічно збудованим і життєздатним, бо саме він показують значимість вашого підприємства. Він буде корисний не тільки як презентація вашої ідеї, а й для особистих потреб, бо допомагає встановити порядок дії і задатися питаннями, які раніше не потрапили у ваше поле зору.
 

Автор: Марго Зингер


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram