печать

Картоплесадильна техніка на дачних та присадибних ділянках

Картопля - найбільш розповсюджена в Україні городня культура. На дачних та присадибних ділянках її здебільшого саджають та викопують вручну, проте для великих ділянок такий спосіб вирощування не надто зручний. Великі агропідприємства користуються механізованим способом вирощування картоплі і автоматизують трудозатратні роботи за допомогою спеціалізованої техніки: картоплесаджалок та картоплекопалок.

Такі агрегати відносяться до навісного обладнання і в залежності від типу можуть використовуватись разом із мотоблоком, мінітрактором або трактором.

Картоплесаджалка

Картоплесаджалка популярна серед фермерів, яким необхідно обробляти великі площі землі. Устаткування доцільно підбирати відповідно до розмірів ділянки призначеної під картоплю.

Картоплесаджалка може бути:

  • Однорядна - підходить для приватного використання на городах або невеликих ділянках і може використовуватись разом із технікою потужністю від 10 к.с. За годину роботи може обробити до гектара землі (один рядок за один прохід) і має об'єм бункеру 60-90 л (в залежності від обраної моделі);
  • Дворядна - має більшу продуктивність, тому використовується на потужних (від 22 к.с.) тракторах. У продажу зустрічаються моделі як з одним суцільним бункером, так і з двома роздільними. Загальний об'єм бункера може досягати 500 л, а швидкість роботи агрегату до 2 га/год (приблизно 4-5 км/год);
  • Багаторядна

Принцип роботи агрегату полягає у тому, що із бункера клубні картоплі подаються до шахти, з якої падають у борозду зроблену плугом, який знаходиться в передній частині обладнання. В задній частині механізму розташовані окучники чи лопатки, які покривають борозду з картоплею землею. За допомогою сучасних моделей картоплесаджалок можливо вносити в грунт різні добрива одночасно з посадкою картоплі.

Перевагами механічних картоплесаджалок є:

  • Використання у різних кліматичних умовах та типах грунту;
  • Регульована глибина посадки, та відстань між клубнями в рядку;
  • Висока продуктивність;
  • Простота та зручність експлуатації.

Картоплекопалка

Картоплекопалка - зручний механізм, який значно підвищує продуктивність робіт, економлячи час та фізичне навантаження. Такі агрегати можуть використовуватись як на малих ділянках, так і на великих полях.

Існує два види оснащення:

  • Моделі, що конструктивно нагадують плуг з спеціальними прутами по краях. Розсунуті в різні боки проти очищують картоплю від землі і рівномірно укладають на поверхні грунту. Обираючи такий тип агрегату варто пам'ятати, що відстань між прутами має бути меншою, ніж розмір невеликої картоплини. Здебільшого подібні агрегати саморобні.
  • Моделі, які конструктивно нагадують причіп. Така устаткування оснащене спеціальним ковшеподібним ножем, який підриває грунт і піднімає клубні на поверхню. Після скопування грунт з клубнями потрапляє на прути які можуть розташовуватись як паралельно до ножа (транспортерний тип копалки), так і перпендикулярно (вібраційно-грохотний тип). Принцип роботи у них однаковий, незалежно від типу - клубні разом із землею потрапляють на прути, після чого очищуються і складаються на поверхні грунту.

Вібраційно-грохотні копалки здатні за один раз захватити досить широку смугу землі і не присипають клубні землею, тому вважаються найбільш зручними та популярними

Агрегати для важкої техніки можуть додатково оснащуватись водяною системою охолодження. Підходящу модель вибирають в залежності від потужності трактора або мотоблока, а також розмірів земельної ділянки. Найкращі результати від використання картоплекопалки отримують на ділянках, де культура була висаджена механізованим способом.

Купуємо вигідно

На «Agro-Ukraine» можна знайти картоплесадильну техніку будь якої моделі. На порталі зібрані найкращі пропозиції від постачальників та фермерів, а його сервіси цілком безкоштовні для користувачив.

Щодня більше 30 000 продавців та покупців знаходять одне одного завдяки найпопулярнішій дошці агро оголошень України, і домовляються про взаємовигідне співробітництво.


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram