печать

Як та коли з'явилася послуга доставки їжі?

Для сучасної людини немає нічого незвичайного в тому, щоб замовити собі сніданок з кавою прямісінько в ліжко або величезний суші-сет для вечері з друзями. Та чи задумувалися ви, як та коли виникла послуга доставки їжі? Сьогодні ми розповімо саме про це.

Перші клієнти доставки – король та королева Італії

У сучасному розумінні, доставка їжі виникла в період після Другої світової війни. Рятуючись від банкрутства, італійські пекарі та піца-майстри пропонували своїм клієнтам піцу з доставкою додому. Цю традицію перейняли американські солдати, які поверталися додому з війни. Багато з них відкривали міні-кафе безпосередньо у себе вдома, та доставляли смаколики автомобілем в найближчі райони міста.

Та “першопрохідцем” у питанні доставки можемо вважати неаполітанського пекаря Рафаеле Еспозито. У 1889, під час візиту короля та королеви Італії до Неаполя, чоловік самостійно привіз їм піцу із свого закладу. 

Популяризація доставки їжі в США та Європі

Масовою доставка їжі в розвинених країнах світу стала в 50-60 роках. Цьому сприяло декілька факторів:

  • Урбанізація суспільства – мешканці великих міст стали усе більше часу проводити на роботі, й усе менше – за домашніми справами. Тож свіжі, гарячі страви прямісінько додому стали надзвичайно актуальними.
  • Розвиток транспортної інфраструктури – кращі дороги, поява автомобілів у масовому користуванні – усе це спростило роботу кур'єрів та дало можливість виконувати послуги з доставки більш ефективно. 
  • Промислове виробництво продуктів харчування – саме в середині минулого століття почав відбуватися плавний перехід від традиційного фермерства до масштабного виробництва продуктів. 

Спочатку, замовити з доставку можна було лише піцу або випічку – їх загортали в газети чи паперові серветки. Згодом, заклади почали використовувати традиційні картонні коробки. А ще пізніше – пластикові бокси. 

Яку їжу можна замовити з доставкою у світі?

У наш час, ви можете скуштувати будь-які страви з доставкою: від сніданків до банкетного меню. Найбільш популярними пунктами замовлень у всьому світі лишаються піца та суші, слідом за ними – паста, салати, м'ясні та рибні гарячі страви. Також у США та Європі не відмовляються від фаст-фуду: традиційні “Мак-меню” чи крильця з KFC залишаються неймовірно популярними. 

Якщо ж ви зголодніли, читаючи нашу статтю, на допомогу прийде смачна доставка Zara Budu. Доставка ккраїнської кухні, м'ясних сетів, салатів та морепродуктів, а також доставка бургерів Львів – просто виберіть смачненьке й насолоджуйтеся обідом в колі родини чи друзів!


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram