печать

Навіщо брати з собою на полювання смартфон?

Дійсно, навіщо? Щоб зателефонувати додому? Замовити піцу? Або навіть пляшку коньяку? Прямо до лісу?

Ні. Ми хотіли б говорити про інше. Не про чудеса бездротового зв'язку. Про явище дещо іншого роду про дігіскопінг. Знаєте, що це таке?

 

Що таке дігіскопінг?

Прогрес постійно підкидає нам нові терміни і поняття. Дігіскопінг один з таких.

Це слово в нашій мові нове. Ви не зустрінете його в словниках та енциклопедіях. Але якщо у вашому оточенні є практикуючі натуралісти або фотографи, ви неминуче почуєте згадки про нього.

Як випливає з назви, дігіскопінг це метод спостереження і фотографії, який передбачає використання бінокля або оптичного прицілу в парі з цифровою камерою смартфона. Пара «телескоп (або оптичний приціл) плюс смартфон» стає все більш відомою і поширеною.

 

Як з'явився дігіскопінг?

Як і багато інших речей абсолютно випадково. У будь-якому випадку, легенда свідчить, що в кінці 90-х група молодих азіатських натуралістів вирішила спробувати об'єднати смартфон з телескопом. Вони зробили за цим методом серію фотографій птахів в дикій природі... І якість цих фотографій їх приємно здивувала!

Спочатку смартфон просто прикладали до окуляра телескопа. Тепер вже використовуються спеціальні кріплення, які забезпечують надійне з'єднання приладу спостереження і приладу зйомки.

Дігіскопінг це принципово новий вимір в застосуванні оптики, тому він знаходить все більше шанувальників серед любителів спостережень за живою природою, мисливців і фотографів.

 

У чому полягають переваги дігіскопінга на полюванні?

У наш час багато мисливців використовують біноклі, монокуляри і оптичні приціли. З винаходом дігіскопінга з'явилася можливість адаптувати смартфон і до мисливської оптики.

Існують різні способи полювання. Одні мисливці люблять долати великі відстані в пошуках і переслідуванні звіра. Інші ж вважають за краще організувати зручну стрілецьку позицію на височини і скористатися оптикою.

Смартфон, встановлений за допомогою адаптера на оптичний приціл, дарує своєму власникові цілий спектр нових можливостей!

По-перше, відразу ж і різко падає стомлюваність очей стрілка. До мінімуму зводиться проблема маленької вихідної зіниці у прицілів великої кратності.

З'являється можливість використання не тільки оптичного, а й цифрового наближення, а також застосування різного роду цифрових режимів спостереження і світлофільтрів.

Ну і, звичайно ж, виникає ще одна можливість фіксації і підтвердження вдалого пострілу. Можна більше не витрачати час на переконання друзів і знайомих, що все було саме так, як ви розповідаєте. Досить просто продемонструвати знімки або відеозапис!

 

Від випадкової здогадки до світового визнання.

Сучасні смартфони мають просто відмінні камери. Завдяки інтернету, адаптери на оптику купити зовсім нескладно. Таким чином, проста, але не позбавлена ​​геніальності ідея об'єднати смартфон і потужну оптику, пройшовши перший етап кустарних варіантів, досягла рівня визнаного способу застосування техніки, зі своїм спеціальним обладнанням і навіть окремою назвою! 

Все дійшло до того, що деякі виробники комплектують свої оптичні приціли адаптерами під смартфон відразу ж, як то кажуть, «за замовчуванням». У той час як інші не забувають згадати про таку можливість в описі технічних можливостей своєї продукції.

Не тільки передові, але і масові виробники не забувають про можливості, які дарує дігіскопінг. Прикладом може служити оптичний приціл VT-3 SFP 3-15x44 SFVF від китайського виробника Discovery. Перехід від елітизму до масовості хіба це не найкраще визнання успіху?


Найближчі перспективи.

У будь-якому випадку, дігіскопінг має велике і світле майбутнє. Мабуть, нам навіть варто очікувати його подальшого розвитку. Наприклад, уявіть собі: йде час, мережа високошвидкісного інтернету все густіше покриває весь світ. Супутники (а може і аеростати-ретранслятори) роблять свою справу. 

І ось, мисливець на сафарі в Африці або зоолог в заплаві Амазонки веде стрім за допомогою дігіскопінга, а ви дивитеся його прямо на лавці в парку або під час поїздки в метро! Буде щось таке, чи ні, ми зможемо переконатися буквально найближчим часом.

Ну що? Поживемо та побачимо? До того ж, приєднатися до співтовариства дігіскопістів ви можете вже зараз. Як бачите, це зовсім не складно.


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram