печать

Страхування: для чого це потрібно

Страхування — фінансові гарантії, які дають можливість уникнути значних витрат у разі нещасного випадку чи настання ситуації, визначеної  у договорі оформлення полісу як ризикова. Буває обов’язковим та добровільним. До першого відноситься, наприклад, пенсійне страхування або «автоцивілка», яка має відкриватися щорічно для кожного транспортного засобу. Добровільні поліси не так поширені в нашій країні, хоча їх значення і важливість важко переоцінити.

За кордоном практика отримання фінансових гарантій поширена з різних причин. Добровільна страховка більш вигідна, адже передбачає розширений перелік ризиків, при настанні яких громадянин отримує грошову компенсацію. Так, за ОСАГО відшкодування передбачається лише при настанні ДТП з вини застрахованої особи і лише постраждалому. Тоді як КАСКО — добровільний поліс— передбачає, що виплата призначається не лише постраждалому, а й винуватцеві, якщо його авто теж пошкоджене.620e36c9a129f.jpeg

Які головні переваги

Кожна страхова компанія має власні програми, які відрізняються за переліком ризиків, порядком внесення платежів, розміром сум та відсотками виплачуваної компенсації. Але в будь-якому випадку оформлення полісу допоможе уникнути значних фінансових витрат у майбутньому, при настанні страхового випадку. Наприклад, за певними пропозиціями можна отримати виплати в разі тяжкої хвороби, лікування у стаціонарі, після отримання травми в подорожі чи під час занять спортом.

Існують випадки, в яких необхідно відкриття страховки. Наприклад, це важлива, хоч і не завжди обов’язкова умова для виїзду за кордон. Вартість полісу завжди входить до загальної ціни пакетного туру. При його наявності туристи можуть скористатися послугами лікаря в іншій країні і не оплачувати їх окремо з власної кишені. Це дуже вигідно, адже медицина, наприклад, у країнах ЄС значно дорожча, ніж у нас.

Згідно закону, у кожного водія авто має бути активна «автоцивілка», абополіс  ОСЦПВ. Якщо виявиться, що його немає, доведеться сплатити штраф. А в разі, якщо незастрахована особа стане винуватцем ДТП, всі витрати на ремонт постраждалої машини та лікування їй доведеться покривати самостійно.

620e36cadb2a2.png

Які варіанти пропонуються

Застрахувати зараз можна майже щозавгодно — будь-яке майно, життя, здоров’я власне чи близького родича, наприклад, дитини. Від типу полісу залежить, в яких випадках людина отримає грошову компенсацію. Буває страхування:

  • майна, житла. Покриває ситуації, коли квартира або дім страждають від неправомірних дій вандалів, пошкодження вогнем, димом, водою;
  • автомобіля. ОСЦПВ передбачає виплати, якщо водій став винуватцем ДТП, постраждалій особі. КАСКО пропонує більш розширену програму. За нею компенсацію отримує навіть той, хто пошкодив машину в аварії з власної вини;
  • цивільної відповідальності за пошкодження чужого майна;
  • життя, здоров’я. Отримання виплати в разі хвороби, операції, травми.

Кожен вирішуєдля себе, купувати страховку чині. Але її наявність стане гарантією збереження власних коштів у разі настання ризикової ситуації.

 
 
 

Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram