печать

Види мотивації персоналу

У малому бізнесі показники кожного співробітника мають ключове значення, адже низька мотивація персоналу призводить до падіння продуктивності всієї компанії.

Існує багато способів мотивації праці працівників.
Залежно від того, як ви будете впливати на підлеглих, мотивація може бути:

Пряма – коли працівник знає, що у разі швидкої та якісно виконаної роботи, він буде додатково винагороджений.
Пряма мотивація, у свою чергу, поділяється на:
1. Матеріальну мотивацію персоналу – коли працівника стимулюють, премії, грошові винагороди, путівки у санаторії тощо;
2.  Нематеріальну мотивацію персоналу – коли праця працівників визнається керівництвом, йому видаються грамоти, пам'ятні подарунки, покращуються умови праці, коригується робочий час тощо.

Непряма – у ході проведених стимулюючих заходів, у працівника відновлюється інтерес до роботи, він відчуває задоволення після виконання будь-якого завдання. У такому разі у співробітників загострюється почуття відповідальності, і контроль з боку керівництва стає необов'язковим.
Соціальна – людина розуміє, що вона є частиною колективу та невід'ємною частиною команди. Він боїться підвести колег і робить все, щоб максимально якісно виконати поставлені перед ним завдання.
Психологічна – для працівника створюється гарна та доброзичлива атмосфера всередині колективу та самої компанії. Людині має хотітися на роботу, беручи участь у виробничому процесі, вона має отримувати психологічне задоволення.
Трудова – методи стимуляції, створені задля самореалізацію людини.
Кар'єрна – коли мотивацією служить просування службовими сходами.
Гендерна – співробітник мотивується можливістю похвалитися своїми успіхами перед іншими.
Освітня – прагнення працювати виникає, коли співробітник хоче розвиватися, щось пізнавати, утворюватись.

  ***  Щоб методи мотивації персоналу приносили бажаний результат, необхідно використовувати всі види стимулювання працівників у комплексі. 

Також, про  Основні рівні мотивації персоналу - розповість Старожукова Інна Альбертівна.
Усі люди унікальні та індивідуальні. Одні кар'єристи та перспектива кар'єрного зростання для них дуже важлива, іншим до вподоби стабільність та відсутність змін. З цих міркувань, керівники повинні розуміти, що методи стимулювання працівників треба підбирати індивідуально кожному за працівника.

Існує 3 рівні мотивації:
 1. Індивідуальна мотивація – праця працівника має оплачуватись гідно. При розрахунку величини виплат, в облік повинні братися знання, вміння та навички, якими володіє працівник. Важливо дати зрозуміти підлеглому, що у разі якісного виконання своїх обов'язків він отримає підвищення.
 2. Командна мотивація – група людей, об'єднана однією справою та метою, працює найефективніше. Кожен член команди розуміє, що результативність його роботи залежить успіх всього колективу. Мотивуючи групу людей дуже важливо, щоб атмосфера всередині команди була дружньою.
 3. Організаційна мотивація - весь колектив підприємства необхідно об'єднати в одну систему. Люди повинні розуміти, що їхня організація – це єдиний механізм і від дій кожного залежить позитивний результат. Для керівника це одне з найважчих завдань.

P/S  Предлагаем для Вас, онлайн тренинги по маркетинку, что проводит Андриенко Олег Иванович, а также корпоративный тренинг по продажам в Украине, и других странах СНГ.


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram