печать

Що таке трекінг у бізнесі?

У наші дні складно когось здивувати пройденим курсом чи новою «корочкою» про завершення чергового тренінгу. Бізнес навчання давно перестало бути привілеєм для обраних. Як це було ще буквально років 5-7 тому.

Колись усе починалося з тренінгів, потім почали набирати обертів коучинг та інший консалтинг. Люди жадібно поринули у світ нових знань, систем, методів, алгоритмів та глибинних питань. Кожна компанія/організація прагне бути в тренді та регулярно навчати своїх керівників та співробітників. Більше того, сьогодні абсолютно кожна людина віком від 18 років і старша має можливість відвідувати тренінги, вебінари, лекції, семінари, майстермайнди та інше бізнес-навчання.

Доступність і різноманітність бізнес-навчання зробило його справжнісіньким мейнстримом.

І, йдучи в ногу з часом, ця сфера розвивається та поповнюється новими методами. Так, наприклад, зараз на піку хвилі гри (трансформаційні та бізнес), практикуми та трекінг.

Якщо з першими двома все більш-менш зрозуміло із самої назви, то з трекінгом виникає безліч запитань: що це? як це? навіщо це?

Що таке трекінг?
Трекінг – це моніторинг розвитку бізнесу, визначення того, в якому стані він зараз, його слабкі та сильні місця.

Методологія трекінгу включає процес діагностики, в ході якого трекер і підприємець визначають, де зараз вузьке місце в бізнесі і які інструменти потрібно застосовувати, щоб його усунути.

Трекінг особливо актуальний для стартаперів
. Саме на початкових етапах, коли йде налаштування бізнес-процесів, трекер - і тато (дає поради, показує приклад), і мама (підбадьорює при невдачі), і пастух з батогом (стежить за фокусом на результаті). Хоча…хто сказав, що чинному бізнесу не потрібні три ці персонажі? Особливо якщо бізнес забуксував.

Ну що, починає прояснюватись картинка? Тоді йдемо далі.

Навіщо бізнесу трекінг?
По-перше, щоб знайти проблеми та помилки. Часто клієнти трекера зазначають, що він вміє ставити правильні питання, відповіді на які змушують підприємців самостійно шукати шляхи розвитку та реалізації.

По-друге, щоб зменшити ризики. Досвід трекера допомагає підприємцю уникнути неочевидних для нього ризиків і піти продуктивним шляхом. Так-так, трекер сміливо ділиться своїм досвідом як позитивним, так і негативним.

Третій пункт позначимо так – щоб повернути «з неба на землю». Буває, що підприємці-початківці живуть в ілюзіях, не розуміють – чи дійсно їхній бізнес працює чи він збитковий? Один із плюсів трекера – він може на це вказати.

По-четверте, трекінг потрібен, щоб налаштувати систему роботи. І ось тут – самий цимус та квінтесенція трекінгу! Трекер змушує підприємця висувати та перевіряти гіпотези, аналізувати та ставити процеси на підготовлену колію.

Ну як? Вже розумієте, що вам час на зустріч із трекером?

Чим трекінг відрізняється від коучінга?
Напевно, у когось із вас виникло стандартне і цілком резонне питання – а чим трекінг відрізняється від коучингу?

Відповімо – фокусом на помилках. Трекер не намагається навчити підприємця як слід і як правильно. Він шукає саме проблеми та косяки, без виправлення яких бізнес не здатний рухатися далі. І на відміну від коуча, трекер ставить винятково тактичні завдання! Нема чого це робити, а як конкретно робити. Нема навіщо цей шлях, а чому саме цей шлях. І так далі.

Трекінг пришвидшує. Він не дає гарантій успіху та хибних надій – якщо бізнесу судилося померти, він помре. Просто це станеться швидше. А це означає, що підприємець втратить менше грошей та дорогоцінного часу. Якщо ж бізнес має шанси на успіх, то вони також реалізуються набагато швидше.

Сподіваємося, що ми допомогли вам розібратися, що таке трекінг і навіщо він потрібний бізнесу.

Як "вишенька на торті", поділимося улюбленою метафорою. Якщо уявити бізнес плодоносної яблуні, то тренінг допомагає правильно знімати плоди і найбільш соковиті, ті, що з верхівки дерева. Однак доведеться попрацювати і, найімовірніше, зібрати з десяток ударів, саден і подряпин. Коучинг допоможе вам зрозуміти в першу чергу, чи ви любите яблука і чи потрібно в принципі лізти на дерево. Якщо так, то коуч покаже вам найкращий шлях до стиглих соковитих плодів. Однак, не факт, що цей шлях підходить вам і що ви зможете зібрати яблука так, як хотілося б.

А що ж із трекінгом? Трекер відправить вас знімати найдоступніші і низько висять плоди. А далі вже ви самі впораєтеся – або зрозумієте, що цей сорт яблук не на ваш смак, або відкриєте собі шлях до середньої, а потім і верхньої частини крони.

P/S:  Також, пропонуємо дізанись, про що таке Професійний коучинг? Що таке KPI? І Як ефективно керувати вільними людьми, в цей не легкий час?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram