печать

Професійний коучинг

Останнім часом все більше людей цікавляться коучингом і хочуть навчитися цієї технології як для свого особистісного розвитку (самокоучинг), так і для допомоги іншим людям, зробивши коучинг своєю професією.

Як же не загубитися в світі інформації, як зрозуміти, що стоїть за призовними рекламними текстами з навчання коучингу, як не втратити час і гроші і не розчаруватися в цій професії та коучингу.

 Що означає професійний коучинг?
Перше на що треба наголосити — професійний коучинг це завжди — індивідуальна робота з клієнтом. Чи це бізнес середовище (бізнес-коучинг) або звернення до життя людини цілком (лайф-коучинг).

 - Якщо це Бізнес-коучинг, це, як правило, робота з першими особами підприємства, ТОПами, з менеджерами вищої ланки, з власниками бізнесу над цілями та завданнями розвитку бізнесу, підвищенням його ефективності, збільшенням прибутку.
 - Лайф-коучинг це також індивідуальна робота з людьми, звернена до життя людини загалом та спрямована на досягнення життєвого балансу та гармонії у всіх життєвих сферах.

Тут треба зробити певне пояснення. Справа в тому, що ті, хто цікавляться коучингом як професійною діяльністю, часто плутають бізнес-коучинг з поняттям бізнес у коучінгу, тобто. способу ведення приватної коучингової практики та отримання гідного доходу або, іншими словами, заробляння грошей.

Те, що зараз у більшості своїй пропонується і декларується як коучинг в інтернеті як коучинг, насправді є консалтингом, наставництвом. А частіше продажами – Вас навчатимуть покроково продавати свої послуги (зазвичай це називають продажем Вашої експертності).

 Все це немає нічого спільного з класичним професійним коучингом.

 Як зрозуміти, що Вам пропонують не коучинг?
Груповий підхід із запропонованим покроковим рішенням подібних проблем -це експертний підхід до вирішення проблем за принципом "як у всіх". І хоча в інтернеті це називають коучингом, насправді це до професійного коучінга жодного стосунку не має. Тому що професійний коуч виходить із того, що кожна людина знає свою ситуацію та проблему, краще, ніж будь-який експерт. Мало того, кожна людина вже має рішення виходу з цієї ситуації, але вона про це іноді й не здогадується. Коучу потрібно лише допомогти клієнту усвідомлено зробити правильний вибір у вирішенні цієї проблеми з урахуванням своєї індивідуальності та справжніх цінностей. Саме з урахуванням цих особливостей будується індивідуальна робота з клієнтом.

На що слід і дуже важливо звернути особливу увагу. Якщо Вам пропонують, так звані гарантії -повернення 100% сплаченої суми, за умови, що Ви, навчаючись і виконуючи всі завдання не отримали результат-так це точно не коучинг.

Справа в тому, що професіоналізм справжнього коуча якраз і полягає в тому, щоб ви 100% отримали результат.

 Якими компетенціями повинен мати професійний коуч?
Як будь-який професіонал, він повинен мати певні професійні компетенції. Серед його компетенцій є такі, якими людина може вже мати завдяки своїй попередній професійній діяльності або життєвому досвіду. І йому належить збагатити їх деякими коучинговими техніками та технологіями. А є й такі, які мають бути освоєні в процесі навчання.

            Отже, що це за компетенції?

Дотримання етичних норм
Перше, що має розуміти справжній фахівець — це якомусь клієнту підійдуть, а кому не підійдуть коучингові технології. І з запиту, спираючись на етичні стандарти професійного коуча, а чи не через погоні за карбованцем, переадресувати клієнта або фахівця іншого профілю, або досвідченішому коучу.

Вміння встановлювати довірчі та безпечні стосунки.

Оскільки коуч працює з життєвими запитами, іноді досить глибинними, дуже важливо вміти встановлювати довірчі та безпечні стосунки, використовуючи спеціальні коучингові прийоми та техніки. Довіра та безпека в коучингу важливо встановити не тільки на початку роботи з клієнтом, але і вміти зберігати протягом усього періоду взаємодії коуча та клієнта в довгострокових коучингових відносинах. Тому особливу увагу слід приділяти питанню конфіденційності.

  Дотримання коуч-позиції
Одна з головних професійних компетенцій коуча – це дотримання коуч-позиції. Робота клієнта та коуча будується на партнерських відносинах. Це відсутність у коуча оціночного судження, своїх інтерпретацій та "переносів" схожих власних ситуацій при роботі. Це досить складна навичка, яка потребує серйозного відпрацювання. Тому що іноді коуч-початківець навіть може не усвідомлювати, що він якщо не прямими порадами, то питаннями підводить клієнта до "правильних" рішень або впливає на прийняття рішення.

Можливо, це добре для навчання дітей у школі, але зовсім не підходить для розвитку дорослої людини. Тому партнерська позиція у коучінгу між коучем та клієнтом має дуже важливе значення. Саме ця позиція допомагає клієнту зрозуміти свою цінність, значущість, важливість і надалі приймати свої власні усвідомлені рішення, спираючись на підтримку коуча. При цьому коуч допомагає клієнту усвідомити свої сильні сторони та якості, внутрішній потенціал, які корисні для досягнення особистих цілей.

 Навички глибинного слухання
Ще одна з важливих компетенцій, якою має володіти справжній фахівець, це вміння не лише слухати, а й чути клієнта, чути ті почуття, які залишаються "за кадром" та містять багато інформації, і при цьому звертати увагу на невідповідність того, що каже клієнт з його поведінкою та емоціями.

 Вміння ставити "сильні" питання
Дуже важливою навичкою професіонала є вміння правильно ставити ефективні коучингові питання, особливо звані "сильні" питання. Саме сильні питання допомагають людині робити відкриття, вони вносять велику ясність у розуміння та вирішення ситуації. "Сильні" питання пробуджують у клієнта усвідомлення та бажання діяти. Завдяки цим питанням клієнт здатний побачити та усвідомити свої власні можливості, зрозуміти які нові здібності та навички треба придбати, щоб досягти своїх цілей швидко та з найменшими витратами.

Планування та постановка мети
Що стосується цілепокладання, то це теж професійна навичка, яка допомагає коучу виявити справжню мету клієнта, а не нав'язану з поза, виявити справжні потреби клієнта та спільно розробити стратегію досягнення результату, ґрунтуючись на цінностях клієнта. Працюючи з ним над досягненням цілей, коуч допомагає людині фокусуватися на тому, що в даний момент для неї пріоритетним і виконувати дії з досягнення поставленої мети. І що дуже важливо і цінно, коуч відзначатиме у клієнта прогрес та успіхи на шляху прямування до мети, надаючи підтримку та посилюючи його мотивацію до досягнення результату.

Вміння довести клієнта до результату
Професійною мовою це звучить як – вміння укладати коучинговий контракт. Це вміння та здатність з'ясувати та зрозуміти конкретний запит клієнта.

Це вміння утримувати увагу клієнта на тому, що йому важливо, і залишаючи клієнту відповідальність за усвідомлене та самостійне вчинення дій для отримання бажаного результату.

Сприяння до створення активності клієнта – до дії
Здатність разом з клієнтом створювати можливості для довгострокового навчання, як у коучінгу, так і в житті, у професійній діяльності, для нових дій, які в найкоротший термін призведуть клієнта до бажаних результатів.

Сприяння свідомості
Завдання коуча допомогти клієнту вийти зі стереотипного, "тунельного" бачення. Розкрити клієнту більш широкі перспективи і надихнути його вийти з їх стереотипного мислення, і знайти нові можливості для дій. Звертати увагу клієнта на невідповідність між його думками, почуттями та діями.

Пряме спілкування
Здатність ефективно спілкуватися з клієнтами під час коучингової сесії, спілкуючись простою мовою, використовуючи мову позитивного впливу на клієнта, використовувати метафори та аналогії, щоб допомогти клієнту зрозуміти щось або висловити образ словами.

P/S:  Ми пропонуємо професійний коучинг в Україні  , а також бізнес тренінги в Києві , та в Україні.


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram