печать

Як мотивувати віддалених співробітників

Замість офісу – в інтернет. Дедалі більше білих комірців працюють не виходячи із квартири. І це їм подобається: за даними Служби досліджень НБЦ, дистанційний формат влаштовує 71% претендентів. Але є й зворотний бік медалі: буває, що віддалення знижує загальну командну ефективність. Розповідаємо чому так відбувається і як вирішити цю проблему.

На ринку праці існують ніші, де особливо гостро відчувається потреба в особистому внутрішньому взаємодії. Насамперед йдеться про професії з творчою складовою. Їхні представники потребують регулярних мозкових штурмах, причому проведених наживо, а не через екран. Недарма, за результатами нашого дослідження, найменш задоволені дистанційним режимом роботи фахівці зі сфери маркетингу, реклами та PR (44%).

Але навіть якщо трудові обов'язки не пов'язані з креативом, у співробітників нікуди не зникає потреба у регулярному спілкуванні з колегами. Його дефіцит – шлях до ослаблення колективу.

Ще один недолік дистанційки - нечіткі межі робочого дня. Домашня атмосфера розслаблює, тому багатьом важко вдається дотримуватися дедлайнів і в цілому витримувати потрібний ритм. В результаті завдання не вирішуються вчасно, виникають конфлікти з керівництвом та швидше накопичується втома. З іншого боку, у деяких компаніях практикується залученість у режимі 24/7, що також не призводить до нічого хорошого.

Співробітники, які працюють віддалено, мають бути частиною команди. А за умов, коли їх ніхто не бачить в офісі, зробити це не так просто. Робота йтиме успішніше, якщо подбати про те, щоб між віддаленими та невіддаленими співробітниками була налагоджена ефективна взаємодія і щоб перші розуміли, який внесок роблять спільну справу та загальний успіх.

Стимулювати до роботи "віддалеників" виходить, якщо:
  - регулярно давати їм зворотний зв'язок, приділяти час особистого спілкування;
  - регулярно влаштовувати конференції з аудіо-, відеозв'язку;
  - підбивати проміжні підсумки щодо виконаної роботи, розповідати про перспективи розвитку компанії;
  - якщо можливо, запрошувати на корпоративні офлайн-заходи.

Як уникнути негативного сценарію? Використовуйте відразу кілька простих та дієвих способів.
 Маючи чудову нагоду, пропонуємо для Вас, відео тренінги для керівників, а також, відео тренінг Фінанси для керівників та не фінансових менеджерів, що проводить Неміровський Ігор Борисович та Інна Старожукова. Спікери практики.

Займіться плануванням.
Надайте співробітникам більше інформації, тоді зміни в рутині не зазнають їх зненацька. Щопонеділка проводьте планерки, де коротко підбиваєте підсумки минулого тижня, розповідайте, яких результатів вдалося досягти, і ставте завдання на поточну п'ятиденку.

Задіяти неформальні канали зв'язку.
Поза офіційними каналами найчастіше співробітники спілкуються у стихійно створених чатах. Нерідко в компанії існує безліч чатів з різними параметрами доступу. На приватних майданчиках окремі групи користувачів обговорюють рішення колег та керівництва, не побоюючись гострої реакції. Не менш важливим є загальний чат-«флудилка», який стає віддушиною для всього колективу.

Але не покладайтеся тільки на стихійні чати – створюйте канали самі! На тематичних майданчиках із проактивним підходом у віданні зможуть спілкуватися співробітники, які ніколи не зустрілися б на загальних корпоративних проектах.

Розділяйте роботу та особистий час.
Своєчасне перемикання збереже здоровий настрій та мотивацію співробітників. Якщо дозволяє політика компанії, відмовтеся від використання телефонів для вирішення робочих питань. Нехай усі месенджери та інші інструменти для корпоративного спілкування будуть встановлені лише на пристроях, які прийнято вимикати після закінчення робочого дня.

Подбайте про якість відпочинку.
Відновитись після важкого тижня допомагають вихідні. Це чудово розуміють самі працівники. Як свідчить проведене нами опитування, майже половина респондентів (47%) вважає, що днів для відпочинку має бути більше. Якщо говорити про цифри у розрізі професій, за надання додаткових вихідних виступає 70% юристів.

Особливо зазначимо: відпочинок має бути повноцінним. У сучасній кадровій практиці є випадки, коли компанії відправляли в короткострокову оплачувану відпустку відразу весь штат. І такий підхід виправдовував себе: співробітники справді на 100% відключалися від поточних справ і потім бралися до роботи з подвійною енергією.

Організуйте позаробочі заходи.
Різні марафони, спартакіади, спільні подорожі, командотворчі тренінги підвищують мотивацію та гуртують колектив. Не оминайте такий популярний вид соціальної активності, як челенджі — виконання різних завдань із записом на відеокамеру. А ще ініціюйте волонтерські проекти: разом допомагати тим, хто потребує, — що може об'єднати сильніше?

Найчастіше дякуйте.
Громадське визнання заслуг окрилює. Не всі мають можливість регулярно преміювати кращих працівників, проте нематеріальна мотивація під силу будь-якої компанії. При дистанційному режимі роботи традиційної дошки пошани можуть виконати повідомлення у загальному чаті чи внутрішньому порталі.

**** Використовуйте не один прийом мотивації - виберіть кілька, які підходять для вашої компанії, і реалізуйте їх у сукупності. Такий підхід дозволить досягти максимальної ефективності, і віддалені співробітники працюватимуть не гірше, ніж ті, що обирають офіс.

Спробувати нові способи підвищення мотивації персоналу
Багато корисної інформації можна отримати, проводячи щорічне анкетування працівників і одержуючи зворотний зв'язок від них.

Зразкові питання для анкети:
  - зацікавленість співробітниками у своїй роботі,
  - задоволеність працівниками зарплатою та умовами праці,
  - Намір звільнитися та його причини;
  - оцінка керівника та співробітників у своєму підрозділі;
  - Оцінка мікроклімату в колективі;
  - думка працівника щодо правильності та ефективності організації робочого процесу;
  - пропозиції щодо поліпшення ефективності роботи, внутрішніх процесів компанії.

Краще працює анонімне анкетування. У цьому випадку керівник отримує багато нових ідей про те, як покращити робочі процеси всередині компанії, підвищити ефективність праці та усунути причини виникнення конфліктів у колективі.

Способів мотивації співробітників багато, але слід пам'ятати: немає універсального способу, який працює завжди і з усіма. Плюс вони ефективні лише в комплексі. Корисно вчасно змінювати способи мотивації та комбінувати. Це дозволить створити лояльну команду, і компанія виконуватиме свою місію, розвиватиметься та приноситиме прибуток.

P/S: Статті з нашого сайту - Для кого підходять методи дбайливого виробництва, також - Таможенная стоимость, що це таке, і звісно буде цікаво вам дізнатить про - Як змусити співробітника працювати краще та ефективніше? Поради керівників компаній.


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram