печать

Фандрайзинг – що таке і як працює?

 Перед некомерційною організацією, головною метою якої є не отримання прибутку, а виконання своєї благородної та соціально значущої місії, питання нестачі ресурсів часом стоїть особливо гостро.
 Де взяти необхідні кошти для запуску чергової благодійної акції, як залучити спонсора для підтримки діяльності організації в цілому — відповісти на ці та багато інших питань, пов'язаних із додатковим фінансуванням НКО, можна ознайомившись і детально розібравшись у такому понятті, як фандрайзинг.
 
Що таке фандрайзинг простими словами?
 Поняття fundraising з'явилося США і в дослівному перекладі означає "знайти фінансування". В українській мові немає свого еквівалента даному терміну, тому в побуті використовується транслітероване запозичення фандрайзинг.

В Україні, фандрайзингом часто називають соціальну акцію, збір коштів на некомерційні та благодійні проекти, проте насправді визначення цього терміну дещо ширше та серйозніше. Фандрайзинг - цілеспрямована стратегія залучення різних ресурсів, які організація не в змозі забезпечити самостійно, із застосуванням актуальних маркетингових інструментів, методів та технологій.

Фандрайзер — спеціаліст, який отримує за свою працю грошову винагороду, а фандрайзингова компанія — організація, що має в штаті з десяток професіоналів своєї справи, які грамотно використовуючи такі науки, як маркетинг, психологія та соціологія, збільшують грошовий потік ресурсів, що залучаються, забезпечують їх регулярне надходження .

Під ресурсами в даному випадку маються на увазі не тільки (і не стільки) гроші, це можуть бути інші матеріальні засоби, необхідні організації для виконання своєї місії (товари, приміщення, технології), людські (персонал) і нематеріальні (інформаційні) активи, — фандрайзингом можна також назвати пошук підтримки ЗМІ або набуття певних зв'язків, знайомств.

Завдання фандрайзингу
Загалом в алгоритмі ведення фандрайзингового проекту можна виділити такі етапи:
- Донесення інформації про діяльність організації, її потреби та ключову місію проекту до потенційних спонсорів (донорів).
- визначити цільову аудиторію проекту, у серцях якої діяльність компанії знаходить особливий відгук, отримати від неї необхідні ресурси.
- Зацікавити у регулярному жертвуванні на благо просування діяльності проекту.

Таким чином, ключовими завданнями фандрайзингу є:
- Пошук потенційних донорів.
- Надання докладної інформації про проект та його цілі, чітке обґрунтування потреб організації відповідно до зацікавленості потенційних спонсорів та їх розуміння проблеми, що висвітлюється організацією.
- збір коштів та залучення ресурсів; придбання нових партнерів та друзів організації.
- постійна робота з потенційними вже існуючими донорами (встановлення та підтримання контакту, розвиток взаємодії);
- формування сприятливої ?

P/S: Рекомендуємо онлайн семінар з Фандрайзингу в Україні
Також цікаві статті рекомендації:
Що таке комплаєнс?
Що таке комплаєнс і навіщо він потрібний?
Як навчити продавців продавати?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram