печать

Як відрізнити справжнього коуча від псевдотренера

Найкраще вибирати за рекомендацією. Але працює коуч індивідуально та іноді над дуже чутливими питаннями. Тому не кожен його клієнт ділитиметься своїми враженнями про таку роботу. Плюс, як і за будь-якої взаємодії віч-на-віч, за враженнями лише однієї сторони важко оцінити, що там насправді відбувалося і до чого це призвело.

Звичайна ситуація: ваш знайомий не перший місяць працює з коучем, дуже задоволений, але єдині позитивні зміни, які ви бачите: його очі, що горять, коли він про це говорить. А ось з оточуючими, включаючи партнерів та підлеглих, у нього тільки дедалі більше взаєморозуміння. Та й у справах краще не стало.

І навпаки: попрацював знайомий із коучем місяць. Оцінки роботи дуже стримані: «Ну, сказати, що було нудно, не можна, але й виділити так особливо нічого. Запитував він мене про щось. А так, щоби щось корисне... Ну, не знаю». А ви бачите, що через цей місяць і справи його в гору пішли, і якісь особисті «психологічні особливості» у поведінці він згладив.

Під коучингом кожен розуміє своє, тому вибирати коуча потрібно перш за все виходячи із завдань: чого саме і за який час ви хочете одержати від взаємодії з ним?

Тут так само, як і з будь-якою професією. Потрібно дивитися на дипломи, сертифікати та рекомендації, а також на те, як людина, яка називає себе тренером, проявляє себе у зовнішньому світі – його відео, статті, публікації у соцмережах тощо.

Флешель поділяє псевдокоучою на два види: відверті шарлатани та люди, які свято вірять, що займаються коучингом, а насправді його імітують. На думку фахівця, основний критерій – психологічні та поведінкові кліше: якщо ви бачите, що людина повторює чужі жести, відтворює завчені фрази та інтонації, значить перед вами псевдокоуч.

"Ще видають символи престижу, коли лжетренер демонструє, яке у нього солідне житло, крута машина та інше. Їм рухає маніакальна одержимість вас вразити. При цьому, рекламуючи свої послуги, він знає, як маркетологічно натиснути на ваш екзистенційний біль, запевняючи, що він знайде вихід і врятує вас. Але все це фальшиві шаблони", - стверджує Флешель.

За його словами, якщо ви довіритеся псевдокоучу, він зіграє на вашій слабкості та зробить вас витратним матеріалом. Він вдасться, що він ваш тренер, а ви імітуватимете особистісні зміни. Він потішить ваше самолюбство і знизить психологічний дискомфорт, а ви заплатите йому гроші і будете впевнені, що недаремно витратили час.

Експерт зазначає, що зараз багато молодих людей захоплюються псевдокоучингом, знаходячи собі різноманітних гуру. Такі юнаки та дівчата їздять із тренінгу на тренінг, демонструючи нібито своє натхнення та активну життєву позицію, але час іде, а вони так і не змінюються – ні характером, ні поведінкою.

Флешель наголошує, що справжній коучинг будується на таких цінностях, як:
  - Автентичність: фахівець сам веде себе природно та допомагає людині знайти гармонійний для неї спосіб життя, коли узгоджені базові переконання, почуття, здібності та навички.

  - Сміливість: тренер не боїться виводити клієнта з так званої зони комфорту, допомагаючи йому змінитися задля здійснення задуму, але в той же час коуч не перегинає ціпок, враховуючи тяжкі почуття та емоції, які може відчувати людина на шляху до мети.

  - Результат: фахівець концентрується на досягненні результату та на тому ж фокусує клієнта.

За словами Флешеля, компетентність коуча або того, хто себе лише називає таким, цілком можна оцінити за його відео, аудіо та текстами.

"Ви дивіться, слухаєте, читаєте і розумієте між рядками, які у людини цінності, наскільки глибоко і сміливо вона міркує на будь-яку тему, - зазначає фахівець. - Справжній коуч не буде говорити те, що вам приємно чути. Він дивиться глибше і далі, не боячись стверджувати, що задля досягнення результату вам доведеться йти в невідомість і невизначеність, де спочатку буде дуже непросто або навіть нестерпно"

P/S: Пропонуємо переглянути, відео корпоративіні тренінги з логістики, а також, відео тренінг Переговори у продажах, що проводить Ірина Головнйова.

Також, пропонуємо цікаві статті поради - Коучинговий стиль управління компанією. А також Що дасть Коучінг для керівника, в наш час?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram