печать

Мотивація персоналу

Мотивація персоналу — це комплекс матеріальних та нематеріальних стимулів, покликаний забезпечити якісну та продуктивну працю працівників.

Нечасто можна зустріти людину, яка цілком задоволена своєю роботою. Все тому, що часто люди займають посади не за покликанням. Але може керівника зробити так, щоб робочий процес був комфортним для всіх, а співробітники виконували свої обов'язки із задоволенням.

Успішні бізнесмени не з чуток знають, що своїх працівників потрібно стимулювати і всіляко заохочувати, тобто мотивувати. Від цього залежить продуктивність праці, якість виконуваної роботи, перспектива розвитку підприємства тощо.

  *** Мотивація персоналу у створенні – це заходи, створені задля підсвідомість людини, коли він виникає бажання ефективно працювати і якісно виконувати посадові обов'язки.

Наприклад, уявіть собі колектив, де начальнику немає справи до своїх підлеглих. Йому важливо, щоб робота була виконана у повному обсязі. Якщо у співробітника щось не виходить, він буде оштрафований, отримає догану або інше покарання. У такому колективі спостерігатиметься нездорова атмосфера. Усі працівники будуть працювати не за бажанням, а з примусу, з метою заробити гроші.

Тепер розглянемо інший варіант, де роботодавець всіляко мотивує персонал. У такій організації, напевно, дружні стосунки у всіх співробітників, вони знають, заради чого працюють, постійно розвиваються, приносять користь компанії та отримують від цього моральне задоволення.

  *** Гарний керівник просто зобов'язаний уміти стимулювати персонал. Від цього виграють усі, починаючи від рядових працівників, закінчуючи найвищим керівництвом фірми.

Цілі мотивації персоналу
Мотивацію проводять для того, щоб об'єднати інтереси підприємства та співробітника. Тобто компанії потрібна якісно виконана робота, а персоналу – гідна зарплатня.
Але це єдина мета, яку переслідує стимулювання працівників.

Мотивуючи співробітників, керівники прагнуть:
 - зацікавити та залучити цінні кадри;
 - мінімізувати кількість звільнених (усунути «плинність кадрів»);
 - виявити та заслужено нагородити найкращих співробітників;
 - здійснювати контроль за виплатами.

Теорії мотивації персоналу
Багато бізнесменів-початківців бездумно підходять до вирішення питань мотивації. Але для того, щоб досягти бажаних результатів, мало просто виплачувати премії. Необхідно проблему проаналізувати та перейти до її грамотного вирішення.

І тому необхідно вивчити теорії мотивації відомих людей. Їх, Андрієнко Олег Іванович, і пропонує розглянути.
 

Теорія Маслоу
Абрахам Маслоу стверджував, що для того, щоб ефективно стимулювати своїх працівників, необхідно вивчити їхні потреби.

Він їх поділив на 5 категорій:
 1. Фізичні потреби – це бажання людини задовольняти свої потреби на фізіологічному рівні (пити, їсти, відпочивати, мати будинок тощо).
 2. Потреба бути у безпеці – всі люди прагнуть бути впевненими у завтрашньому дні. Їм важливо відчувати фізичну та емоційну безпеку.
 3. Потреби соціального характеру – кожна людина хоче бути частиною соціуму. Він прагне обзавестися сім'єю, друзями тощо.
 4. Потреба у визнанні та повазі – люди прагнуть бути незалежними, визнаними, мати статус та авторитет.
 5. Потреба самовиражатися – людина завжди прагне підкорювати вершини, розвиватись як особистість, реалізовувати свої можливості.

Список потреб складено в такий спосіб, що перший пункт найбільш важливий, а останній менш значущий. Керівнику необов'язково виконувати все на 100%, але важливо спробувати торкнутися кожної потреби.

P/S: Рекомендуємо онлайн семірао з Фандрайзингу в Україні
Також цікаві статті рекомендації:
Що таке комплаєнс?
Що таке комплаєнс і навіщо він потрібний?
Як навчити продавців продавати?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram