печать

Як ефективно мотивувати працівників?

 Мотивація – потужний інструмент, який може справді посилити команду та покращити її продуктивність. Але однієї грошової премії чи усміхненого начальника може замало у тому, щоб підвищити продуктивність співробітників. Спробуємо розібратися, чому працівники втрачають мотивацію та як її можна повернути.


Що таке мотивація?
Почнемо з того, що мотивація – це процес спонукання людини до певної дії. Щоб виконувати певні дії, нам потрібна реальна причина, заради чого ми все це робимо – мотив.

Особливо актуальною є мотивація в роботі, оскільки там ми проводимо велику кількість часу. І з роками причин виконувати її з тим самим запалом, що на початку кар'єрного шляху, може ставати менше. Тому завдання грамотного керівника – вчасно розпізнати проблему та запропонувати найефективніші способи її мотивації працівників.

Виділяють два види мотивації: матеріальну та нематеріальну. Перша – це все, що стосується фінансової заохочення: підвищення зарплати, видачі премій тощо. І іноді працівникові цього достатньо. Але не менш важливою є і нематеріальна мотивація. Насамперед це стосується похвали співробітника за його роботу, наприклад, оголошення його відмінних результатів на нараді, наділення певними повноваженнями тощо. Також до нематеріальної мотивації відносяться різні можливості, які дає компанія, наприклад, вивчати англійську безкоштовно або ходити в спортзал по значній знижці, а також соцпакет та корпоративні заходи.

Чому працівники стають менш мотивованими?
Щоб визначитися, як саме мотивувати співробітників, важливо зрозуміти, чому може знизитися мотивація на роботі. Виділимо найпоширеніші причини.

    ** Немає свободи у роботі.
Людині важливо відчувати, що вона контролює ситуацію на роботі. Коли цього немає, працівник вважає себе заручником ситуації, це робить його менш винахідливим, креативним та навіть відповідальним. Адже чим більше людина приймає самостійних рішень, більше відповідальності приймає він і своєю чергою працює.

    ** Відсутність розвитку
Стандартна ситуація. Людина починає розвиватися у певній галузі, все нове, все цікаво. Він поринає в роботу з головою, проходить додаткові курси, прокачує свої "скілли". І він робить успіхи, здобуває підвищення. Але досягаючи певного рівня, йому стає нудно. Оскільки розвиток припинився, робота стала зрозумілою, а завдання рутинними. Через що може знизитись мотивація їх виконувати.

    ** Навіщо я це роблю?
Важлива потреба людини – це бути корисною або бути причетною до чогось корисного. Не означає, що це прагнуть допомагати іншим, але відчуття корисності точно мотивує. Коли людина не бачить сенсу у своїй роботі, мотивація виконувати її добре зникає. Все перетворюється на автоматизм, і, як наслідок, людина втомлюється від рутини.

   ** Несприятлива обстановка у колективі
У цьому році соціальна складова нашого життя стає дедалі ціннішою. На роботі навіть у віддаленому форматі важливо підтримувати хоча б нейтральні та безконфліктні стосунки з колегами. Адже якщо людина ходить на роботу, де їй не подобається колектив або вона в неї зовсім не вписалася, це також може знизити мотивацію.

    ** Відсутність заохочення
Бувають ситуації, коли людина задоволена своїми результатами, але вони залишаються непоміченими для начальства та колег. І це також стає причиною зниження мотивації в роботі, людина ставить питання: я роблю, але мене не цінують, для чого тоді це все?

Усі ці причини свідчать, що керівникам потрібно бути уважним до співробітників. І підтримувати як загальну мотивацію колективу, і знаходити індивідуальний підхід до кожного.

P/S:  Дізнатись значно більше, як мотивувати співробітників, та що таке KPI – мотивація, Ви зможете в рубриці тренінги для керівників!

Похожі статті – поради:
Дізнайтесь  Як навчити продавців продавати?
Буде цікаво дізнатись,  Від чого залежить кількість продажів, чи все ви знаєте?
Так які  Види мотивації персоналу ви знаєте?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram