печать

Як успішно пройти співбесіду? Як поводитися на співбесіді?

Якщо ви часто ходите на співбесіди або найближчим часом плануєте міняти роботу, краще заздалегідь дізнайтеся, що думають менеджери з персоналу, на що звертають увагу і навіщо насправді ставлять свої коронні питання.

На що звертають увагу менеджери з персоналу?

Йдучи на співбесіду, будьте готові, що менеджер знає про вас набагато більше, ніж ви вважаєте. Практично будь-яку людину можна знайти через інтернет, а також вивчити її профіль у соціальних мережах або зателефонувати на минуле місце роботи.

Зрозуміло, не в кожній компанії перевірятимуть так серйозно, але в будь-якому випадку приготуйтеся до того, що HR-менеджер трохи параноїк.

Порада: нічого не бійтеся і будьте готові до провокаційних питань.

 *** Якщо вам здається, що слова менеджера мають прихований підтекст, уточніть у нього: Що ви маєте на увазі?

Неприємна поведінка vs професійні якості

Для всіх людей дуже важливе перше враження, а воно складається не лише з манери розмови та зовнішності. Невербальні засоби спілкування означають не менше.

Багато HR-менеджерів можуть відмовити досвідченому професіоналу тільки тому, що він неприємно поводився: бігаючий погляд, руки під столом, постукування по столу, метушливість, ноги, що смикаються, чухання голови або носа.

 *** Навіть якщо ці ознаки виявляються від хвилювання, вони сприймаються як сигнали скритності, брехні чи складнощів зі спілкуванням.
Нікому не потрібна людина, яка важко адаптується в колективі, зрозуміло, якщо його робота хоч якось пов'язана зі спілкуванням.

Не треба стандартів - вони всім набридли


Уявіть скільки резюме прочитав за свою кар'єру HR-менеджер середнього віку. І в кожному їх здобувачі «відповідальні», «комунікабельні», «швидко навчаються». Досвідчені фахівці просто не помічають таких штампів, адже вони говорять лише про те, що претендент не має фантазії.

Якщо ваша майбутня робота припускає творчий підхід, виявіть креативність і при складанні резюме. Хороший приклад запропонував Віктор Петі. На звороті резюме є його фотографія, слот під смартфон та QR-код. Якщо відсканувати його та покласти гаджет у призначене місце, на екрані з'являється рот претендента, який своїми словами розповідає, чому треба найняти саме його.

Не засмучуйтесь, якщо не взяли
Багато людей засмучуються, якщо їх не приймають на роботу, думаючи, що вся справа в їхній компетенції.

*** Ви забуваєте, що вибір HR-менеджера може залежати від особистих переваг. Він може навіть змінити результати тестування, якщо хоче просунути знайому людину.

Та й саме начальство часто висуває просто шалені вимоги. Наприклад, начальник може залишити такі критерії вибору: «Тільки довгонога дівчина з темним волоссям». Навіть якщо у неї немає необхідних навичок, візьмуть її, а не вас.

У будь-якому випадку відмова не повинна позначитися на вашій самооцінці. Навіть якщо менеджер каже, що ви не підійшли за професійними якостями, зовсім не факт, що воно так і є. Не скаже ж він вам: «Вибачте, але ви не довгонога брюнетка».


Що можуть сказати на співбесіді та навіщо - розповідає Андрієнко Олег Іванович?
Менеджери з персоналу задають претендентам одні й самі питання, але зміст цих банальних фраз глибше, ніж здається. У процесі відповіді HR оцінює різні сторони, здібності та якості претендента, і ви зможете показати йому тільки те, що хочете.
Розкажіть про себе …

Це питання ви, напевно, вже чули на співбесіді, а задають його з кількох причин:
1. Послухати, ЯК каже людина. Тут важлива саме чітка, структурована мова. Добре скомпонована, логічна відповідь говорить про раціональне мислення, здатність швидко навчатися і робити менше помилок у перші місяці роботи.

** Порада: послідовно розкажіть про освіту, минулі місця служби, виконані проекти.

2. Дізнатися, що йому важливо. Людина починає розповідь про себе з тієї інформації, яка хвилює її насамперед. Наприклад, якщо вам на першому місці стоїть сім'я, ви почнете з того, скільки у вас дітей; якщо кар'єра, то розкажете про виконані проекти, які допомогли минулій компанії.

Перед тим як відповідати на запитання, подумайте, чи підходить ваш початок під суть вакансії. Наприклад, якщо ви прийшли влаштовуватися на посаду менеджера з продажу, можливо, не варто насамперед говорити про маленьких дітей.

Порада: запитайте, що саме хоче почути HR-менеджер. Тож ви виграєте час і зможете зібратися з думками. Не презентуйте себе надто коротко. У міру розповіді фахівець ставитиме уточнюючі питання, і, можливо, ви плавно перейдете до обговорення.

Чому ви змінили місце роботи?

Це питання задають, щоб зрозуміти, чи здатні ви брати на себе відповідальність і якими були ваші стосунки з начальником. Крім того, якщо ви затрималися на минулій роботі менше трьох місяців, може скластися враження, що ви не пройшли випробувального терміну.

Порада: навіть якщо у вас були проблеми з керівником, краще не згадувати про це. Хто знає, може, ви і з новим начальством конфліктуватимете? Краще сказати, що ви хочете зростати (звичайно, якщо вакансія має на увазі), а на минулій роботі можливості для розвитку закінчилися.

На яку зарплату ви розраховуєте?
Менеджер не так визначає суму (швидше за все, вона вже відома), як перевіряє вашу самооцінку.

Порада: перед співбесідою вивчіть ринок праці, оцініть свою кваліфікацію та досвід. Це дозволить вам назвати адекватну суму. Якщо компанія є досить успішною, а ви впевнені у своїх силах, можете завищити цей показник на 5–10%.

Людський фактор – добре чи погано?
Пам'ятайте, що HR-менеджери – люди, а не автомати.

 *** Вони люблять ввічливість та уважність, оцінюють людей за зовнішнім виглядом та невербальними ознаками, мають свої симпатії та антипатії.

Але, незважаючи на мінуси людського фактора, є в нього й позитивні риси: менеджер може зрозуміти, якщо чесно пояснити якусь проблему, з ним можна домовитися.

У будь-якому випадку поводьтеся природно, адже люди завжди відчувають удавання. А якщо ви видаєте себе за когось, ким не є, чи вам добре буде на новій роботі?

P/S: Пропонуємо також ще інші корисні поради:
* Що таке KPI та як розрахувати показники ефективності?
** Як навчити продавців продавати?
А також поради від наших колег:
Корисно - Як знайти нових клієнтів, ефективні способи?
Практично - Як змусити клієнта купити у Вас?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram