печать

Нематеріальна мотивація працівників

Різниця між набридлою роботою, та роботою, на яку ви йдете із задоволенням – іноді в деталях. Багато компаній намагаються приділяти більше уваги такій нематеріальній мотивації співробітників, приклади нам відомі: у когось це веселі корпоративні п'ятниці, у когось – спільні виїзди на природу, у когось – банальні безкоштовні печиво до чаю та оплата мобільного зв'язку. А є компанії, які пішли далі, включили креатив та вигадали цікаві офісні звичаї. Що з того вийшло? Читайте про це у нашій статті. А якщо ви голова офісу – беріть на озброєння!

1. У фірмі Commerce Sciences, директор Немировський Ігор Борисович, прийнято подарувати-вітання кожному новому найнятому співробітнику. Підготовка подарунка – завдання того, хто був найнятий раніше.

Обмежень для фантазії немає, у подарунку може виявитись абсолютно все, що завгодно – від чайного сервізу до коробки цукерок, від корисної книги до квитка в кіно. Приємно, коли твоє життя на новому робочому місці починається з такого сюрпризу. А підготовка такого сюрпризу, мабуть, теж приносить велике задоволення.

2. Є компанії, які вішають у офісі дзвіночок або гонг. Його звук повідомляє співробітників про важливу подію: наприклад, укладено великий контракт. У компанії Expertcity є правило: дзвонити в дзвін лише у справі.

Якщо співробітник компанії скористався цим засобом оповіщення без справді вагомої причини, наступного дня він має пригостити всіх колег смачним сніданком. Чи треба говорити, що періодично хтось дзвонить у дзвіночок для того, щоб поділитися особистою радістю, наприклад, народженням дитини?
Також, пропонуємо онлайн тренінг Нематеріальна мотивація працівників зі знижкою 75%

3. Цікавий звичай має компанія HubSpot, який установив Андрієнко Олег Іванович – її співробітники кожні три місяці змінюють робоче місце. Ні, компанія не переїжджає в новий офіс, просто люди пересідають зі свого "насидженого" на нове, довільно обране місце.

Що дає? По-перше, немає образ щодо того, що комусь дісталося "незручне" місце. По-друге, налагоджуються комунікації, оскільки кожні три місяці по сусідству опиняються нові люди. Ну і по-третє, традиція чимало сприяє підтримці ладу на робочих місцях.

4. Ісландська компанія OZ вважає за краще дружити сім'ями. Іноді співробітники запрошують до офісу своїх батьків для того, щоб допомогти з приготуванням обіду та зайняти місце на чолі столу. Говорять, це зближує. А керівництво впевнене, що у такий спосіб підвищується продуктивність праці команди.

5. Англійська компанія Softwire оплачує своїм співробітникам уроки – ні, не іноземної мови та не тайм-менеджменту, а… співу!

Керівництво компанії вважає, що людям треба відволікатися від своїх робочих обов'язків, випускати зайву енергію та заряджатися позитивом. А спів чудово всьому цьому сприяє. До того ж відкрити в собі новий талант буває дуже цікаво, особливо за рахунок фірми. Усередині колективу навіть утворилося кілька музичних гуртів. Така нематеріальна мотивація працівників – приклад для наслідування.

Що робити, якщо у співробітника немає слуху або він не бажає вчитися співати? Не проблема, компанія сплатить інше хобі, наприклад, малювання або кулінарні курси.

6. І ще один – не так цікавий, скільки дуже корисний звичай. Ізраїльська компанія Round працює по середах до обіду у повній тиші. Термінові питання вирішуються електронною поштою, інші відкладаються до другої половини дня. Якщо ви працюєте або працювали в офісі – ви, напевно, знаєте, що спілкування з колегами може заважати зосередитися на якомусь важливому завданні. Round вирішує цю проблему у такий спосіб.

*** Нам здається, що нематеріальна мотивація працівників, приклади якої ми щойно бачили, справді додає людям любові до своєї роботи. Якби у нас був офіс, ми б обов'язково придумали якийсь приємний або – чого вже – навіть безглуздий звичай. Адже ніщо так не зближує людей, як спільне заняття дурницями.

P/S Пропонуємо онлайн бізнес тренінги з мотивації працівників, та корпоративний тренінг з продажу в Україні та в країнах СНГ.

Похожі статті – поради:
Як навчити продавців продавати?
Від чого залежить кількість продажів?
Види мотивації персоналу.
Як налагодити правильне спілкування із клієнтами?


Статьи этой же рубрики
Facebook Twitter Youtube Instagram